Viimeista iltaa istuskellaan Yangshuossa ja disko hakkaa huomattavan kovalla volyymilla tuossa naapurissa. Tultiin tanne viime perjantaina ja huomenna olisi taas tarkoitus jatkaa eteenpain kohti pohjoista. Kaupunkina Yangshuo on ehka pahin turistirysa, mita reissulla ollaan nahty. Tosin silla lisayksella, etta tama rysa on erityisesti kiinalaisille suunnattu. Kiinalaisilla tuntuu olevan hinku kopioida Kanariansaarten sun muiden vakiintuneiden lomakeskusten tyylia; revitaan vanhat hienot talot pois ja pystytetaan tilalle uusia  pytinkeja, paljon diskoja ja ravintoloita,  ja volyymit taysille.

Sille, etta Yangshuosta on tullut tallainen turistirysa on kuitenkin syynsa, maisemat taman kaupungin ymparilla ovat nimittain sen verran upeita ja ainutlaatuisia, etta vastaavia ei varmasti talta pallolta muualta loydy. Periaatteessa kattoterassilta olutlasin aarelta ei tarvitse liikkua mihinkaan, vaan maisemia panoramana voi ihailla ihan paikaltaan. Ei tarvitse kuitenkaan paljoa kavella ulos kaupungista, niin huomaa olevansa keskella pelkkaa maaseutua, eika muita turisteja nay lahimaillakaan.  Samoillessa ymparoivissa laaksoissa tulee lahinna mieleen, etta kuka ikina onkaan puhunut Eedenin puutarhasta, on taytynyt tarkoittaa tata paikkaa, naille tiluksille kuvaus sopii paremmin kuin hyvin. Vakisin tulee mieleen myos mielikuva dinosaurusten valtakunnasta; vuorien huipulta voi kuvitella liskojen pyrahtavan lentoon, joesta nousevan liskon paan  tai laaksoissa vaellellessa tormaavansa puitten latvojen lehtia mussuttamiin jattimaisiin pitkakaulaisiin dinosauruksiin. Naissa satumaisemissa meidan paivat ovatkin sitten kuluneet vaellellessa. Pimean laskeuduttua laaksojen ylle ja meidan palatessa Yangshuohon keskelle diskonjytketta tuntuu kuin olisi juuri kaynyt jollain taysin eri planeetalla.

Yllattavaa, mutta tahan mennessa Kiinassa ei olla pahempaa kulttuurishokkia viela koettu. Ehka paikallisessa ruokakulttuurissa on kuitenkin viela tekemista. Lahinna ei-houkuttelevat ruokalajit kuten koira, kaarme, rotta, marsu, orava sun muut eri muodoissaan ovat saaneet karvat pystyyn, mutta taas sita voi miettia, etta mika niissa oikeastaan iljettaa sen enempaa kuin ne elukat, joita olemme tottuneet pistamaan poskeemme omassa kulttuurissamme. Tuo koira on tietenkin sattuneesta syysta meille erittain herkka kohta. Paikalliset kehuvat, etta koiraa kannattaa syoda erityisesti talvella kun pitaa lampimana (niin nythan taalla on kesa ja hiki valuu noronaan kuin saunassa, ja silti on koiraa kaikissa ravintoloissa?!). Manulle terveisia, etta ajattelimme jatkossakin turvautua toppatakkeihin ja muihin lampimiin vaatteisiin.

Verrattuna Intiaan ja Nepaliin, kaikki Kiinassa tuntuu toimivan aivan eri tavalla, siis todellakin Toimivan. Hyvana esimerkkina lienee yobussimatka Kantonista Yangshuohon. Siina missa Intiassa yhdella penkkirivilla istui 6 heppua, taalla matkaa taitettiin isoissa nojatuoleissa, joita oli ripoteltu kolme kappaletta per rivi. Kuopan kuoppaa ei tainnut koko matkan aikana olla, koska yo tuli nukuttua kuin herran kukkarossa. Muutenkin tuntuu, etta siina  missa demokraattinen Intia vatvoo eri osapuolten nakemyksia ja paatoksia, niin puolestaan "kommunistisessa" Kiinassa punaisen nuijan kopsahtaessa siirtyvat heti konkreettisesti vaikka vuoret. Soraaania ei tassa sallita, niiden huutelijoiden kohtalon tietanevat kaikki. Molemmissa lienee(?) puolensa, asiaa on parempi kommentoida lisaa, kunhan ollaan kayty kurkkaamassa syvemmalle kansan riveihin.

Seuraavaksi matka jatkuukin yhta provinssia pohjoisemmaksi Guizhou-nimiseen provinssiin, joka on Kiinan koyhinta aluetta. Kukkulaista provinssia asuttaa kuitenkin lukematon maara vahemmistokansoja (Miao, Dong, Yao), jotka asustelevat puusta rakennetuissa keskiaikaisissa kylissaan. Infrastruktuuri alueella on hyvin kehno, joten liikkumiseen kuluu aikaa. Taman taasen pitaisi pitaa huoli siita, etta kovin moni matkailija ei jaksa sinne vaivautua, vaan suuntaa mieluummin helpommin saavutettaville alueille. No kertoillaan enemman, kunhan ollaan tuolla kayty pyorahtamassa ja tutkailemassa paikallista elamanmenoa. Nyt mennaan huoneeseen iltapalalle (nuudeleita kippoon ja kuumaa vetta paalle; katevaa kun taalla Kiinassa saa joka paikasta ilmaiseksi  kiehuvaa eli turvallista vetta).